Als je dan zo’n mooi bakboek als ‘Sweet‘ in huis hebt dan moet je eigenlijk gelijk aan de slag en deze abrikozen-amandeltaart met kaneel is de eerstgebakkene geworden.
Waarom dit de eerste is weet ik eigenlijk niet, misschien omdat de geur van kaneel zo goed past bij de rot zomer en het natte begin van de herfst.
Het had ook zomaar iets anders kunnen zijn want dit nieuwste boek van Yotam Ottolenghi en Helen Goh staat vol met hele smakelijke dingen. De bedoeling is om er heel veel uit te gaan bakken. Het enige nadeel is, dat je het wel een beetje moet doseren anders vliegen de kilo’s eraan. Of minder zelf eten en meer weggeven, dat kan natuurlijk ook😊. De recensie van Sweet staat op ons zusterblog Foodaholics.nl.
Om te beginnen dus deze vrij simpele taart die niet alleen met abrikozen, maar ook met pruimen of perziken kan worden gemaakt, al naar gelang het seizoen. Als je zoals ik fruit uit blik hebt gebruikt dan is dit een taart die je het jaar door kunt bakken. Zorg er wel altijd voor, dat de stukjes fruit niet te groot zijn, want dan zakken ze naar de bodem en dat is niet de bedoeling.
Abrikozen-amandeltaart met kaneel
Ingrediënten:
Voor de kaneellaag:
2 theelepels kaneelpoeder
60 g boter
100 g fijne suiker
1/8 tl zout
2 losgeklopte grote eieren
Voor de cake:
85 g boter, zacht
200 g fijne suiker
2 grote eieren
fijne rasp van een kleine citroen
1 tl vanille-extract
1/4 tl amandelextract
220 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1/8 tl zout
160 g zure room
35 g amandelmeel
8 grote abrikozen (500 g), gehalveerd en ontpit. Of 20 halve abrikozen uit blik, laat goed uitlekken!
Bereiding:
Begin met de kaneellaag. Laat daarvoor de boter in een pannetje smelten en voeg de suiker, kaneel en zout toe. Roer het goed door elkaar en neem de pan van het vuur. Laat vijf minuten afkoelen en roer er de losgeklopte eieren door, zet opzij.
Verhit de oven voor op 175°C, vet een springvorm van 23cm in en leg bakpapier op de bodem.
Voor de cake doe je de boter en suiker in een kom, mix tot het mengsel bleek en luchtig is, voeg een voor een de eieren toe en klop goed door elkaar.
Daarna kunnen de citroenrasp, vanille- en amandelextract worden toegevoegd, meng dit goed door.
Zeef het bakmeel met het zout in een kom en voeg, terwijl de mixer op de laagste stand staat, afwisselend de droge ingrediënten en de zure room toe aan het botermengsel. Begin en eindig met het bakmeel. Als alles goed gemengd is schep je het in de springvorm, strijk de bovenkant glad met een spatel of de bolle kant van een lepel.
Strooi er het amandelmeel over en druk vervolgens de halve abrikozen met de snijkant boven in de vorm. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden toe.
Tenslotte schenk je de kaneellaag over en rond de abrikozen.
Baktijd is een uur, maar let de laatste 10 minuten op of het niet te snel gaat. Ik heb zelf de laatste 10 minuten een stuk folie erover gedaan. Als je een thermometer gebruikt dan is de taart klaar bij 95 graden. Gebruik anders een sateprikker, als die schoon uit de taart komt dan is je taart gaar.
Laat zo’n 20 minuten afkoelen, haal dan uit de vorm en serveer warm met een lekkere schep slagroom.
Deze abrikozen-amandeltaart met kaneel is voor 10 personen, in een goed gesloten trommel blijft je taart maximaal 3 dagen goed. Eventueel opwarmen op 180°C, zo’n 10 minuten en je heb ook de laatste dag nog een verrukkelijke taart.