Speculaas koffie cheesecake, niet alleen voor Sinterklaas!

speculaas koffie cheesecake

speculaas koffie cheesecakeSinterklaasfeest is de gelegenheid om deze overheerlijke speculaas koffie cheesecake te maken, maar ook in de rest van het jaar is het geen straf om deze cake te eten. Je hebt er geen oven voor nodig, alleen wat tijd omdat de cheesecake zeker 4 uur in de koelkast moet opstijven.


In Amerika en nu ook steeds meer in Europa worden vele weekeinden per jaar grote bbq wedstrijden gehouden en wij hadden het geluk om Nederland te mogen vertegenwoordigen op de meest prestigieuze barbecuewedstrijd ‘The Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue’ in Lynchburg Tennessee en daar heb ik deze cheesecake met wat andere ingrediënten als ons dessert gemaakt. Amerikanen zijn namelijk verzot op cheesecake en als je mee wilt doen voor een hoge notering dan moet je bijna wel zo’n cake maken. Ook nu bleek dat, want de nummers 1 t/m 10 hadden er allemaal een gemaakt. Wij werden 16de van de 54 deelnemers en dat was voor ons een fantastisch resultaat. Het recept voor de Jack heb ik gekregen van Mijke van Waesberge en deze versie is aangepast voor de Sint.

Speculaas koffie cheesecake

Ingrediënten:
Bodem:
300 gram speculaasjes
115 gram gesmolten roomboter

Vulling:
6 blaadjes gelatine
450 gram roomkaas
500 ml gecondenseerde melk
200 gram witte chocolade
2 theelepels speculaaskruiden
1,5 deciliter melk

Spiegel:
1,5 blaadje gelatine
75 ml water
2 Nescafe mokka oploskoffie sticks
2 theelepels suiker

Bereiding:
Leg bakpapier op de bodem van een springvorm. Ik heb zelf een vorm van 26 cm gebruikt, als je die niet hebt kan 24 cm ook.
Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron.
Doe de speculaasjes in de keukenmachine, maal ze fijn en voeg tijdens het malen de gesmolten boter toe.
Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm, druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet daarna in de koelkast.
Laat de 6 blaadjes gelatine 10 minuten weken in koud water.
Klop de roomkaas, gecondenseerde melk en de speculaaskruiden tot een romig mengsel.
Verwarm de melk en de chocolade au bain marie. Als de chocolade volledig gesmolten is voeg je de uitgeknepen blaadjes gelatine toe, roer goed zodat de gelatine volledig wordt opgenomen en roer dit mengsel daarna gelijkmatig door de roomkaas/gecondenseerde melk.
Vervolgens schenk je dit op de speculaasbodem. Laat dit zeker 3 uur opstijven in de koelkast.

Na deze periode is het tijd voor de zogenaamde spiegel die je op de volgende manier maakt.
Week de 1,5 gelatineblaadjes in koud water.
Verwarm 75 ml water en los daar de 2 sticks oploskoffie en de suiker in op. Knijp de gelatine uit en meng door de koffie. Doe dat rustig zodat er geen luchtbelletjes ontstaan, laat even afkoelen en schenk voorzichtig over de cheesecake.
Zet zeker een uur terug in de koelkast zodat je daarna een prachtig glimmende bovenkant (de spiegel) hebt.

Om helemaal in Sintstijl te blijven leg je op elke punt van deze verrukkelijke speculaas koffie cheesecake een kruidnootje.

,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.