Sneeuwballen

sneeuwballen

sneeuwballenVroeger toen we nog in Den Haag woonden was ons vaste bakkerijtje het Leeuwtje in de Kempstraat, later verhuisden ze naar het Hobbemaplein. Met oud en nieuw bakte Henk altijd sneeuwballen, soezen met rozijnen, gevuld met slagroom en bestrooid met poedersuiker. En elk jaar haalden wij ze, ook toen we al naar het Westland waren verhuisd.

Helaas werd Henk ziek en sloot het Leeuwtje haar deuren. Na een aantal jaarwisselingen te hebben gevierd zonder sneeuwballen kreeg ik het boek de Banketbakker van Cees Holtkamp en laat daar nou gewoon het sneeuwballenrecept in staan! En deze smaken net zo lekker als die van Henk, als ik ze eet ben ik in één klap weer terug in dat kleine gezellige bakkerijtje in Den Haag.
Ik maak ze altijd met slagroom, maar je kunt de sneeuwballen ook vullen met gele room of ijs. Aan de slagroom voeg ik klopfix toe, dat zorgt ervoor dat de slagroom gedurende lange tijd niet dun wordt.

Sneeuwballen
10 stuks

Ingrediënten:
300 gram soezenbeslag, half recept
50 gram gele rozijnen
250 ml slagroom
3 eetlepels suiker
zakje klopfix
poedersuiker

Extra:
spuitzak met een stervormig spuitmondje

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de rozijnen door het soezenbeslag.
sneeuwballen-1Doe een bakmatje op je bakplaat of bedek hem met bakpapier en leg er hoopjes van ongeveer een eetlepel beslag op. Hou genoeg ruimte want de sneeuwballen zetten uit.
sneeuwballen-2Bak de sneeuwballen in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin.
sneeuwballen-3Laat de ballen afkoelen en snijd ze door.
Klop de slagroom met de suiker en klopfix stijf en doe het in de spuitzak
Vul de ballen met de slagroom.
Bestrooi de sneeuwballen met de poedersuiker.

, ,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.