Javaantjes, koekjes met een beetje koffiesmaak


JavaantjesNa het compleet mislukken van een recept van Donna Hay en zodoende een lege koektrommel heb ik weer teruggegrepen op een oude getrouwe en daaruit deze Javaantjes gemaakt. Die oude getrouwe is natuurlijk Cees Holtkamp’s boek ‘Koekje‘ waaruit ik al aardig veel heb gebakken. Dit boek is inmiddels al meer dan tien jaar oud, maar wat mij betreft nog altijd actueel en mijn bedoeling is om al zijn recepten te maken, juist omdat er zoveel klassiekers in staan en wij hier graag een koekje bij onze koffie of thee eten. Wat is er dan leuker dan al die Nederlandse klassiekers zelf te maken.

Javaantjes, koekjes met een beetje koffiesmaak

Ingrediënten:
1 tl oploskoffie
10 g melk
200 g zachte boter
150 g witte basterdsuiker
3 g zout
320 g Zeeuws bloem, gezeefd

Extra:
Ovaal uitsteekvormpje*

Bereiding:
Los de koffie op in de melk en voeg boter, suiker en zout toe. Meng dit goed en kneed er dan de bloem door.
Laat het deeg een uur afgedekt met plastic folie in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een lap van 3 mm.
Steek er met een ovale uitsteekvorm koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes lopen niet erg uit.
Bak de Javaantjes vervolgens zo’n 13-15 minuten.
Laat ze op een rek volledig afkoelen.

*) Mocht je geen ovaal uitsteekvormpje hebben en geen zin hebben om die aan te schaffen gebruik dan een vormpje dat je wel hebt. Dat doet aan de smaak niets af.

Wisten jullie dat Bakeholics ook op Facebook en Instagram te vinden is? Als je één van onze recepten maakt en die daar post dan zouden we het leuk vinden als ons daarin tagt of de hashtag #bakeholics gebruikt. Op die manier kunnen we jullie baksels vinden!


Eén reactie op “Javaantjes, koekjes met een beetje koffiesmaak”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.