Strandkoekjes, glutenvrije maiskoekjes

Glutenvrije Strandkoekjes

Glutenvrije StrandkoekjesHet strandseizoen is gelukkig weer begonnen en daarom dit bijpassend recept voor glutenvrije strandkoekjes. In een van mijn vorige koekjesrecepten gemaakt aan de hand van recepten uit ‘Koekje’ heb ik al aangegeven, dat ik tot dan toe alleen dingen van Cees Holtkamp heb gebakken omdat ik niet zo gecharmeerd ben van de koekjes die Kees Raat daarin omschreven heeft.

Ik zou echter wel een keer iets van Raat maken en dat werden deze strandkoekjes die hun naam te danken hebben aan de zeer brosse structuur waardoor je bijna het gevoel hebt, dat er zand in je mond zit. Ik heb precies volgens zijn aanwijzingen het deeg gemaakt, maar toen de stap kwam ‘rol het deeg uit op een met maismeel bestoven werkblad tot een lap van een halve cm dik….’ ging het mis. Het deeg was namelijk zo plakkerig, dat uitrollen absoluut geen optie was en daarom heb ik de hele zooi in folie gedaan en in de koelkast gelegd waar het een dag later nog te zacht was om uit te rollen tot een plak.

Wat je moet doen staat hieronder bij de bereiding.
Het maïsmeel dat ik gebruikt heb komt van de molen in Wateringen. Over het eindresultaat van deze strandkoekjes zijn we eigenlijk best heel tevreden.

Strandkoekjes (26 stuks)

Ingrediënten:
90 gram gezeefde poedersuiker
50 gram zachte boter
2 gram zout
merg van 1 vanillestokje
1 ei
150 gram gezeefde maïsmeel

Bereiding:
Meng de poedersuiker, boter, het zout, merg uit het vanillestokje en het ei tot een gladde massa.
Kneed het maïsmeel erdoor.
Rol het deeg op een met maïsmeel bestoven werkblad uit tot een pil ter grootte van ongeveer een 2 euromunt.
Snijd er plakjes af van een halve cm. dikte.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 18 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.
Laat de strandkoekjes daarna op een rek afkoelen.

De koekjes lopen nauwelijks uit in de oven, er kunnen dus aardig wat koekjes op 1 bakplaat.


Eén reactie op “Strandkoekjes, glutenvrije maiskoekjes”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.