Preitaart met bacon naar oud Engels recept

preitaart

preitaartIn ‘De kunst van het bakken‘ van Jeffrey Alford en Naomi Duguid staan behalve zoete ook hartige taarten zoals deze preitaart. Dit is een oud Engels recept. Het deeg is zacht en gemakkelijk om mee te werken.


Zoals ik al in een eerdere blogpost vertelde is dit een fantastisch bakboek met klassiekers zoals ciabatta, biscotti’s, Bretonse botercake, strooptaart, brownies, Russische appelpannenkoeken, dumplings, pikante dalcrackers en nog heel veel meer internationale baksels waar een mens vrolijk van wordt. En de auteurs beschreven het ook zo mooi: ‘We stoppen onze handen in een kom bloem, voegen water en zout toe en soms ook boter en suiker. We maken beslag of deeg dat we zonodig laten rijzen. We kneden en vormen het deeg of gieten het beslag. We bakken het en dan kunnen we het eten!’ Ja, bijzonder is dat toch, dat je met een paar simpele ingrediënten zoveel heerlijks kunt maken. Het kost wat van je tijd, soms mislukt het, maar als het slaagt dan heb je ook wat. En geloof me, de voldoening is bij mij altijd heel groot als het lukt.

Preitaart met bacon (6 personen)

Ingrediënten:
Voor het deeg heb je nodig:
280 gram patentbloem
115 gram koude boter
1/4 theelepel zout
120 ml koffieroom

En voor de vulling:
1 tot 2 eetlepels boter
3 grote preien in ringen gesneden en gewassen
vers gemalen zwarte peper
2 plakken bacon, in kleine stukjes gesneden
1 groot ei
ongeveer 60 ml melk
1/2 theelepel zout
snufje vers gemalen nootmuskaat

Bereiding:
Maak het deeg minstens 2 uur van tevoren.
Doe de bloem in een kom en rasp met een grove rasp de koude boter boven de bloem.
Meng met behulp van 2 messen of je vingertoppen de boter door de bloem. L
Voeg het zout toe en daarna de koffieroom, meng alles goed door elkaar.
Doe het deeg in een plastic zak, maak het een beetje plat en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast (het deeg kan 3 dagen in de koelkast goed blijven).

Verwarm de boter anderhalf uur voor de taart gegeten gaat worden op middelhoog vuur in een koekenpan.
Als de boter heet is voeg je de gesneden prei toe, roer goed door elkaar.
Voeg -om aanbranden te voorkomen- een scheutje water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het zonder deksel op de pan ongeveer 5 minuten doorkoken tot de prei zacht, maar niet doorgekookt is. Het vocht zal inmiddels verdampt zijn.
Maal de peper erover en voeg de bacon toe.
Haal de pan van het vuur en laat de prei afkoelen tot kamertemperatuur.

Plaats een rek in de onderste helft van de oven en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een vorm van 20 cm in.
Leg het deeg op een bebloemd werkblad en snijd het in 2 stukken, het ene iets groter dan het andere.
Rol het grootste stuk uit tot een cirkel van 25 cm doorsnee en leg het in de vorm.
Verdeel de vulling over het deeg en rol van het andere een iets kleinere cirkel, leg dit over de vulling en druk de randen goed aan zodat de vulling geheel afgedekt wordt.
Snijd in het midden van het deeg een cirkel van 4 cm weg.
Bak de taart 40-45 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Meng in een kom het ei met de melk, roer daar het zout en de nootmuskaat door.
Haal de taart uit de oven en giet voorzichtig het melkmengsel in het gat midden in de taart. Stop als er niets meer bij past.
Zet de preitaart terug in de oven en laat nog 10-15 minuten bakken.

Laat de taart tenminste 10 minuten afkoelen voordat hij gegeten kan worden. Eet de preitaart warm of op kamertemperatuur.

 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.