Het moment dat bij de supermarkten de kruidnoten weer in het schap liggen weet je het, Sinterklaas komt er weer aan. Nu zijn die supermarkten er wel heel erg vroeg bij ieder jaar. Hier begint het in de loop van november altijd te kriebelen. Gevulde speculaas, speculaasjes, kruidnoten, baksels die qua smaken mooi bij het seizoen passen.
Er is nogal wat discussie op internet over de naam van deze dingen, hier in huis zijn het kruidnoten, die kleine bolletjes die naar speculaas smaken. Pepernoten zijn die grotere brokken die anijs als één van de ingrediënten hebben en die wat structuur betreft meer weg hebben van taaitaai. En als jij ze onterecht pepernoten noemt, hoe noem je dan de echte pepernoten? Nou dan.
Dit is een erg leuk recept om samen met kinderen te maken, sterker ik raad het zelfs aan! Het is namelijk een hele klus om heel veel kleine bolletjes te draaien en een klein beetje kinderarbeid maakt je leven dan een stuk aangenamer 😉
Ik maak mijn kruidnoten met Zeeuwse bloem. Heb je dat niet in huis dan kan het ook prima met gewone bloem hoor maar de Zeeuwse bloem zorgt voor een wat lossere structuur en geeft een iets brosser eindresultaat. Je vindt Zeeuwse bloem bij veel molens of online.
Maak kleine bolletjes, ruim een halve theelepel deeg is meer dan genoeg anders eindig je met een soort koekjes.
Ingrediënten:
150 gram roomboter (kamertemperatuur)
125 gram donker bruine basterdsuiker
60 gram melk (4 eetlepels)
240 gram Zeeuwse Bloem (of gewone bloem)
12 gram speculaaskruiden
8 gram bakpoeder
⅛ theelepel zout
⅛ theelepel versgemalen peper (paar slagen uit de pepermolen)
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175°C.
Bekleed één of meerder bakplaten met bakpapier of bakmatjes.
Doe je boter en suiker in een grote kom en roer dit met een houten lepel goed door elkaar.
Voeg de melk toe en roer goed.
Doe de rest van de ingrediënten erbij en kneed dit tot een samenhangend deeg.
Neem telkens een ruime halve theelepel deeg en rol hier een bolletje van. Leg de bolletjes iets uit elkaar op de bakplaat.
Bak ze in 15-20 minuten gaar.