Jan Hagel, een traditioneel koekje bij de schoonmaak


Jan HagelEn zoals gezegd ga ik gewoon door met bakken uit Koekje van Holtkamp en deze keer heb ik voor Jan Hagel gekozen. Mijn moeder kocht deze koekjes vaak omdat mijn vader die zo lekker vond. Hij was een echte zoetekauw die drie scheppen suiker in zijn koffie nam, anders vond hij het niet lekker. Bij ons thuis werd vroeger voor het weekend koek, chocolaatjes en snoep voor ons gekocht, meestal bij Jamin of Verkade en op was op. Denk dat het ook kwam omdat er toen geen supermarkten waren waar men zoals nu veel sneller de neiging heeft om nog iets mee te nemen. Mijn moeder kocht of bakte tussendoor wel, maar dat was alleen als er visite kwam.

Ik doe eigenlijk hetzelfde, alleen koop ik bijna niets meer, bak een keer in de week koekjes en als er bezoek komt bak ik een cake of iets dergelijks. En chocola kopen in de supermarkt is hier helemaal uit den boze, maar voor onze keuze chocola moet je toch een blik werpen op ons zusterblog Foodaholics.nl met allerlei recensies van de betere kwaliteit chocolade.

Volgens Holtkamp’s verhaal werd Jan Hagel vooral gebakken in de weken voor Pasen als de grote schoonmaak plaatsvond en iedereen in huis hard aan het werk was. Als beloning waren er grote brokken Jan Hagel bij de koffie. Ben zelf niet zo van de grote schoonmaak, maar een traditioneel koekje smaakt met of zonder schoonmaak altijd lekker.

Jan Hagel

Ingrediënten:
125 g licht bruine basterdsuiker
175 g zachte boter
10 g melk
1 tl kaneel
1/2 tl zout
250 g Zeeuwse bloem, gezeefd (of patentbloem ter vervanging)
5 g bakpoeder, gezeefd
1 ei, losgeklopt
60 g amandelschaafsel
40 g kristalsuiker

Bereiding:
Meng de basterdsuiker, boter, melk, kaneel en het zout, kneed de bloem en bakpoeder er goed door, verpak het deeg in plastic folie en laat een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden C en bekleed een bakblik met bakpapier.

Holtkamp geeft in het recept aan om het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit te rollen tot een dikte van een halve centimeter. Ik heb zelf het deeg op het bakpapier gelegd en het daarop uitgerold. Zo kreeg ik precies de afmeting van het bakblik en na het uitrollen kon ik het deeg met het bakpapier zo op het bakblik leggen.
Klop het ei los, besmeer daar het deeg mee en strooi er de amandelen en suiker over. Druk het nog een beetje aan zodat het enigszins vastplakt en zet dan voor zo’n 20 minuten in de oven.
Als de koek mooi lichtbruin is haal de bakpkaat dan uit de oven en snijd gelijk de koek in repen van 4 bij 8 cm en laat verder op het blik afkoelen.

 


Eén reactie op “Jan Hagel, een traditioneel koekje bij de schoonmaak”

  1. Ik heb ze vorig jaar glutenvrij leren maken! Wat bracht dat veel herinneringen van vroeger terug! We hebben het toen wel met parel/grein suiker gemaakt. Die smelt niet en ziet er dus uit als hagel en volgens Holtkamp ook de reden dat de koekjes Jan Hagel heten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.