Het recept voor deze glutenvrije Hele Citroenen Cake heb ik een vertaald recept van ‘The View from Great Island‘.
Deze cake wordt met amandelmeel gemaakt en is daardoor dus glutenvrij. Doordat er hele citroenen in de cake worden gebruikt is het een vrij bittere taart.
Hele Citroenen Cake
Ingrediënten:
Cake:
– 3 grote citroenen, ongeveer 340 gram- 3 grote eieren
– 1 cup suiker
– 3 cups amandelmeel, 300 gram
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel citroensap
Voor het glazuur:
– 40 gram ongezouten boter
– sap van 1 limoen
– 225 gram poedersuiker
Werkwijze:
Was de citroenen en zet ze in een pan onder water, kook voor 15 minuten.
Giet de citroenen af, laat ze afkoelen. Snijd de citroenen doormidden en verwijder de pitten. Doe de citroenen met schil en al in de keukenmachine.
Pureer voor een aantal minuten totdat het een gladde pulp is.
Verwarm de oven voor op 165 C.
Mix de eieren en de suiker tot het lichtgeel van kleur wordt, voeg het citroensap toe. Meng dit nu met het amandelmeel en het bakpoeder.
Doe het beslag in een beboterde 23 cm springvorm en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel.
Zet de springvorm in het midden van de oven voor 50 – 55 minuten. Controleer met behulp van een sateh prikker of het midden van de cake gaar is, de prikker moet er schoon uitkomen.
Laat de cake op een rek afkoelen, na tien minuten kan je de rand van de springvorm verwijderen.
Maak nu het glazuur door de poedersuiker met de boter te mengen voeg beetje bij beetje het citroensap toe tot je de juiste dikte en voor het glazuur hebt.
Doe het glazuur op de afgekoelde cake.
Verdeel het glazuur over de cake met een palletmes of de achterkant van een lepel.
Eet smakelijk!