Vroeger maakte ik boterkoek uit een pak, maar tegenwoordig maak ik het min of meer volgens het recept van Holtkamp. Een pak is eigenlijk onzin, dit is veel lekkerder en je weet precies welke ingrediënten erin gaan.
Boterkoek
Ingrediënten:
300 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram fijne kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
snufje zout
300 gram bloem
losgeklopt ei om te bestrijken
Extra:
springvorm van 24 cm
geschaafde amandelen (optioneel)
Bereiding:
Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout.
Kneed daarna de gezeefde bloem erdoor tot het een samenhangende deegbal is.
Verpak het deeg in plasticfolie, laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
Druk het deeg daarna uit in de springvorm.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte ei en zet weer een half uur terug in de koelkast.
Bestrooi eventueel met geschaafde amandelen, bestrijk nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek.
Bak de koek ongeveer 20 minuten tot de koek goudbruin is.
Laten afkoelen en vorm verwijderen.
De boterkoek is het lekkerst een dag na het bakken.