Van een van mijn vriendinnen kreeg ik kilo’s appels uit de tuin van haar moeder en daar past dit Holtkamp recept voor appelflappen met amandelspijs mooi bij. Heb de rest van haar appels gebruikt voor een appeltaart, ook naar een recept uit Holtkamp’s boek ‘De banketbakker‘ en voor appelmoes.
Er gaat toch niets boven eigengemaakte taart en de appelmoes smaakt ook veel beter dan uit een potje. Ik moet wel bekennen, dat ik voor dit recept kant-en-klare roomboter bladerdeeg hebt gebruikt en niet zelf bladerdeeg heb gemaakt. Excuus daarvoor was gewoon te weinig tijd. Volgende keer zal ik het zelf maken en dan ook meteen het recept even hier plaatsen.
Appelflappen met amandelspijs
Ingrediënten:
12 plakken roomboter bladerdeeg
3 appels (Jonagold)
60 gram suiker
60 gram krenten
60 gram rozijnen
snufje kaneel
1 eetlepel abrikozenmoes
100 gram amandelspijs (Dr. Oetker)
1 ei losgeklopt
extra:
suiker voor het bestrooien
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, bedek een bakplaat met bakpapier.
Ontdooi de bladerdeeg, maar niet helemaal. Als ze te zacht zijn vouw je ze niet heel makkelijk op.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Gebruik voor de abrikozenmoes 1 eetlepel verwarmde abrikozenjam eventueel iets verdund met water.
Maak de vulling door de ingrediënten te mengen.
Om de appelflappen nog lekkerder te maken heb ik 100 gram amandelspijs in de vulling gedaan. Dat brengt deze simpele appelflap op een iets hoger plan.
Maak de randen van de bladerdeeg nat met een beetje water.
Verdeel de vulling in het midden van de plakjes bladerdeeg en vouw ze dubbel zodat een driehoek ontstaat.
Druk de randen goed aan, bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en strooi er wat suiker over.
Bak de appelflappen 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
TIP: Je kunt de appelflappen met amandelspijs ook invriezen. Als je ze na het ontdooien even 5 minuten opwarmt in een oven van 180°C dan zijn ze weer heerlijk knapperig.