Ik zag verse abrikozen in de winkel en vond deze Amerikaanse appel en abrikozencake in het boek van Mary Berry, de Baking Bible. Dit was overigens pas nadat ik een totaal mislukt recept van Pinterest had gemaakt. Zonde van de ingrediënten en mijn tijd, maar het blijkt weer eens, dat mooie foto’s niet altijd alles zeggen. Het zag er echt veelbelovend uit, maar werd een groot fiasco. Gelukkig had ik de vormpjes voor de taartjes op een bakplaat, dat behoedde me van een grote schoonmaak van mijn oven😊 Omdat ik toch wat wilde bakken met de door mij gekochte abrikozen heb ik weer eens teruggegrepen op een recept van de bakkoningin uit Engeland, haar recepten worden goed weergegeven en lukken tot nu toe altijd. Zij gebruikt in haar recept gedroogde abrikozen, ik heb die vervangen door verse.
Amerikaanse appel en abrikozencake
Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 gram bakpoeder
225 gram fijne suiker
2 grote eieren
1/2 theelepel amandelextract
150 gram gesmolten boter
225 gram appel (bijvoorbeeld Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd en in dikke plakken gesneden
100 gram abrikozen in stukjes gesneden
25 gram amandelschaafsel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Vet een 20 cm bakblik in en leg bakpapier op de bodem.
Doe in een grote schaal het bakmeel, bakpoeder, suiker, eieren, amandelextract en de gesmolten boter
Roer goed door elkaar en mix daarna nog 1 minuut.
Voeg de appelstukjes en abrikozen toe en roer door het deeg met een lepel.
Als het goed gemengd is overscheppen in de vorm, goed verdelen en amandelschaafsel er over strooien.
Bak 1-1,5 uur tot de cake goudbruin is en van de vorm begint los te komen.
Laat een paar minuten afkoelen, haal uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een schaal om te serveren.
Het meeste gebak smaakt beter met slagroom, als je dat ook vindt doe er dan zeker wat room bij.