Plukscones met kaas en knoflook is een recept uit het allernieuwste boek van Mary Berry’s boek ‘Foolproof Cooking‘ en is heerlijk bij een lekkere kom soep. Anders dan gebruikelijk gebruik je in dit recept bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist.Met dit recept maak je 22 scones, ze kunnen een dag van tevoren worden gemaakt en na het bakken worden ingevroren. Maar lekkerder is natuurlijk om ze warm met boter te eten.
Plukscones met kaas en knoflook
Ingrediënten:
450 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels (10 gram) bakpoeder
1 theelepel (7 gram) zout
2 theelepel (5 gram) mosterdpoeder
100 gram boter in blokjes
50 gram Parmezaanse kaas (fijn geraspt) plus extra voor over de scones *)
100 gram gerijpte Cheddar of belegen kaas (geraspt)
1 teen geperste knoflook
6 theelepels fijngehakte bieslook
2 eieren
ongeveer 150 ml melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en leg bakpapier op een bakblik
Doe de bloem en bakpoeder samen met de mosterdpoeder, het zout en de boter in een grote schaal.
Wrijf met je vingertoppen de boter door de ingrediënten tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.
Voeg beide geraspte kazen met de knoflook en bieslook toe.
Klop de eieren en voeg de melk toe, samen moet het 300 ml worden.
Schenk dit geleidelijk bij de bloem en mix het tot er een deeg ontstaat. Hou er een klein beetje van achter om het deeg voor het de oven in gaat mee in te smeren.
Een sconedeeg moet eerder plakkerig dan droog zijn. Als het vochtig is rijst het beter en dat geeft een smeuïger eindresultaat.
Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkblad en kneed tot je een glad deeg hebt, verdeel vervolgens in 22 gelijke ballen van ongeveer 47 gram.
Rangschik de deegballen op een bakblik in de vorm van een cirkel, de deegballen moeten elkaar net raken.
Breng daarna met een kwastje het overgebleven ei/melk mengsel op de scones aan en strooi er de extra Parmezaanse kaas over.
Bak in de oven voor 25 minuten tot het goed gerezen en mooi bruin is.
Serveer warm met boter.
*) bij mijn supermarkt verkopen ze zakjes van 60 gram Parmezaanse kaas, precies genoeg voor in de scones en om er over te strooien.