Oliebollen zijn heel makkelijk zelf te bakken!

Oliebollen

OliebollenIk moet jullie wat bekennen, tot dit jaar had ik nog nooit oliebollen gebakken! Thuis waren we meer van de appelflappen. Daar maakten we er heel veel van en die werden dan met anderen geruild voor oliebollen. En de laatste jaren maak ik steevast sneeuwballen als een wat lichter alternatief.

Maar ik heb een goede frituurpan en ik werk ook regelmatig met gist dus vroeg ik me af hoe moeilijk het nou eigenlijk kon zijn om een oliebolletje te bakken. Helemaal niet zo moeilijk dus!

Ik ben voor de eerste keer uitgegaan van het recept van Janneke Vreugdenhil. Wel heb ik dit hieronder meteen een beetje aangepast. De hoeveelheid citroen heb ik met driekwart teruggebracht omdat dat echt heel erg overheerste.
Ook heb ik in de bereiding wat dingen veranderd zoals het aan het eind nog even doorroeren van het beslag en een tweede korte rijs omdat dit eigenlijk de standaard procedure is voor gistdeeg. Je krijgt zo mooie kleine luchtbellen in je beslag dus waarom zou je dat voor oliebollen opeens niet doen?

Heb je geen frituurpan dan kun je deze bollen natuurlijk ook gewoon in een braadpan bakken hoor. Een (digitale) thermometer is dan handig om te temperatuur van de olie te bepalen.

Oliebollen

Ingrediënten (voor 24 stuks):
1 goudreinet, grof geraspt
geraspte schil van ¼ citroen
75 g rozijnen
75 g krenten
500 g bloem
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 ei, losgeklopt
500 ml karnemelk (even opwarmen in een pannetje tot handwarm)

zonnebloemolie (in mijn frituurpan gaat 4 liter)
poedersuiker

Bereiding:
Meng de appel, citroenrasp, krenten en rozijnen met twee lepels van de bloem.
Meng de rest van de bloem, gist, suiker en het zout in een beslagkom.
Voeg het ei toe en klop dit met een mixer door het bloemmengsel.
Voeg al kloppend beetje bij beetje de karnemelk toe. Blijf kloppen tot je een glad beslag hebt, dat kan wel een minuut of 10 duren!
Spatel het appelmengsel door het beslag.
OliebollenDek het beslag af met een natte theedoek of ingevet plasticfolie en laat een uur rijzen.
OliebollenRoer het gerezen beslag even kort door en dek opnieuw af. Laat 15 minuten rijzen.
OliebollenVerwarm ondertussen de zonnebloemolie tot 175°C. (Als je geen frituurpan met thermostaat hebt of een thermometer, laat je een broodkorstje in de olie vallen. Als de olie meteen begint te borrelen en het broodkorstje kleurt, is de olie heet genoeg.)
De mooiste bollen maak je met een ijsbolletjestang maar met twee lepels gaat het ook. Doop de even in de olie en schep dan een bol uit het beslag, haal de tang even langs de rand van de beslagkom om de bol wat meer op te bollen en laat hem in de hete olie glijden.
Bak zo’n 4 a 5 bollen tegelijk. Doe je er meer dan zakt de temperatuur van de olie te ver worden ze heel vet.
Bak de oliebollen in zo’n 5 minuten gaar. Op de helft draai je de bollen die niet uit zichzelf draaien even om.
OliebollenAls de oliebollen gaar zijn haal je ze met een schuimspaan uit de olie en laat je ze even uitlekken op een vergiet bekleed met keukenpapier.
Bestuif je oliebollen voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.

,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.