Citroen Yoghurt Cake, luchtige cake met Griekse yoghurt

Citroen Yoghurt Cake

Citroen Yoghurt CakeElke januari organiseert het BBQ Genootschap de Winter Meating in Zeewolde, de bbq hoofdstad van Nederland 🙂  Leden van het Genootschap vieren daar het nieuwe jaar en zij maken voor de aanwezigen allerlei lekkers op de bbq. Meestal is dat zoveel, dat je aan het eind van de dag geen vlees meer kan zien en blij bent om ter afwisseling iets zoeters te eten. Ik breng daarom meestal een taart of boterkoek mee en dit jaar heb ik het onderstaande recept uit de Baking Bible van Mary Berry gemaakt, namelijk een citroen yoghurt cake. Niet heel erg zoet, maar wel een lekkere frisse tegenhanger van alle andere hartige traktaties. Nu was de cake in tien minuten op, maar normaal blijf de cake ongeveer een week goed mits in de koelkast bewaard.

Citroen Yoghurt Cake

Ingrediënten:
300 gram fijne suiker
50 gram zachte boter
3 grote eieren, gescheiden
225 gram Griekse yoghurt
rasp van 1 citroen
175 gram zelfrijzend bakmeel

En voor het glazuur:
100 gram gezeefde poedersuiker
ongeveer 1,5 eetlepel citroensap

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Vet een 20 cm ronde cakevorm in (zelf heb ik een springvorm gebruikt)
Klop de suiker, boter en eidooiers in een schaal. Voeg de yoghurt en citroenrasp toe en klop tot het glad is.
Schep er voorzichtig met een lepel het bakmeel daarheen.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met een eveneens vetvrije mixer en schep de eiwitten  vervolgens voorzichtig door het beslag.
Doe het daarna in de cakevorm en zet in de oven.
De baktijd is ongeveer 60 tot 75 minuten, de cake is gaar als je er met een sateprikker inprikt en deze er schoon uitkomt.
Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen en vervolgens compleet afkoelen op een rek.
Om de cake af te maken doen we er glazuur overheen. Dit maak je als volgt.
Mix de gezeefde poedersuiker met het citroensap en schenk over de koude cake.
Smeer de glazuur daarna uit met een paletmes en laat een tijdje staan om op te stijven.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.