Blueberry Muffins met Kruimeltopping

Blueberry Muffins

Blueberry Muffins met KruimeltoppingToen ik pas geleden bij de makro blauwe bessen in de aanbieding zag staan moest ik meteen denken aan een voor blueberry muffins recept van Joy the Baker dat ik al een keer eerder gemaakt had. Een erg lekker recept dat een beetje afwijkt van de normale methode om muffins te maken. Joy gebruikt namelijk in plaats van gewone boter beurre noisette, gebruinde boter dus, dit geeft een beetje nootachtige smaak aan de cake. Verder doet ze er om het af te maken nog een kruimeltopping op.
Joy’s inspiratiebron was het Gourmet Cookbook, dat heb ik niet in mijn verzameling zitten, dus geen idee hoeveel van dit recept van haarzelf is en hoeveel van de schrijvers van dat boek. Maar het eindresultaat is een fantastisch smakende blueberry muffin met hier en daar een krokant stukje van de bovenkant, heerlijk gewoon. De blauwe bessen zijn nu nog volop verkrijgbaar tegen een redelijke prijs dus wacht niet te lang met het maken van deze overheerlijke muffins!

Blueberry Muffins met Kruimeltopping

Ingrediënten (voor 12 muffins):
100 gram ongezouten roomboter
80 ml melk
1 ei
1 eidooier
1 theelepel vanille-extract
230 gram bloem
170 gram suiker
7 gram bakpoeder (1½ theelepel)
4 gram zout (¾ theelepel)
300 gram blauwe bessen (uit de diepvries mag ook hoor)

Voor de kruimeltopping:
80 gram bloem
45 gram suiker
45 gram boter

Extra:
muffinbakvorm
papieren muffinvormpjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C en plaats het rek op ongeveer één derde van boven. Plaats de papieren muffinvormpjes in je muffinbakvorm.

Smelt de boter in een pannetje op het vuur. De boter gaat na het smelten sputteren en schuimen, als dat ophoudt en je hebt bruine spikkeltjes op de bodem en de boter wordt bruin dan mag hij van het vuur.

Roer met een garde de melk, het ei en de vanille door elkaar. Voeg de boter toe en roer goed door.

Meng in een andere kom de bloem, suiker, bakpoeder en het zout. Voeg het melk/boter mengsel toen en roer voorzichtig tot een egale massa. Vouw hier de blauwe bessen zachtjes doorheen. Probeer ze heel te houden.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.

Voor de kruimeltopping meng je de boeter, bloem en suiker met je vingertoppen door elkaar totdat je een kruimelige massa krijgt. Verdeel dit over de muffins.

Bak de muffins in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn aan de bovenkant. Een sateprikker moet er droog uitkomen. Heb je een snelle kernthermometer dan zijn ze gaar bij 90-95°C. Dit duurt zo’n 18-20 minuten.

Laat het blik met de blueberry muffins een kwartier afkoelen op een taartrek en haal dan de muffins uit het blik.
Eet ze warm op of laat ze verder afkoelen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.