Vandaag maar weer eens het bakboek De Banketbakker van Cees Holtkamp uit de kast getrokken. Dit blijft toch echt mijn favoriete boek om uit te bakken. Meneer Holtkamp beschrijft in zijn boek ruim 300 recepten waarvan ik tot nu toe maar een klein deel heb gemaakt. Het streven is echter wel om ze ooit allemaal te maken, kijken of me dat lukt. Deze keer hadden we trek in iets met appel, daarom dit appelcake recept. Het kost niet veel tijd om voor te bereiden en het eindresultaat was lekker. Ik raad wel aan om de appelcake geen dagen te bewaren, want dan wordt de onderkant toch wel wat zacht door het vocht uit de appels en dat is alleen maar zonde.
Ingrediënten:
125 gram zachte boter
125 gram fijne suiker
snufje zout
2 eieren
125 gram bloem
3 gram bakpoeder
roomboter om de vorm in te vetten*
Vulling:
400 gram appels (Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
25 gram suiker
snufje kaneel
Overig:
75 gram abrikozenjam
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Roer voor de cake de boter, suiker en het zout tot een romig mengsel. Klop de eieren er een voor een door en spatel daarna de gezeefde bloem en bakpoeder erdoor.
Vet een springvorm van 24 cm in met de boter en strijk het cakebeslag hierin uit.
Meng de appelblokjes, de suiker en de kaneel en leg dit op het beslag. Zorg ervoor, dat de randen vrijblijven tot 2 cm van de rand.
Bak de cake in circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de cake afkoelen en bestrijk daarna met de warme abrikozenjam. Mocht de jam te dik zijn doe ik dan een beetje water bij.
Een toetje slagroom erop en je hebt een heerlijk, fris stukje cake!
* Tegenwoordig gebruik ik een bakspray. Kost iets meer maar is wel heel makkelijk.